Στο πλαίσιο του Έργου “Στρατηγικές και Πολιτικές Νεολαίας στην ΕΕ”/ “Strategies and Policies on Youth in the EU”-  EUSYP”  και με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως «Ευρωπαϊκού Έτους για τη Νεολαία» διεξήχθη διαδικτυακή έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου κατά το διάστημα Σεπτέμβριος 2022 – Απρίλιος 2023. Ο συνολικός αριθμός των απαντηθέντων ερωτηματολογίων ανήλθε στα 310, καλύπτοντας ευρύ μέρος της ελληνικής επικράτειας. Στόχος του ερωτηματολογίου ήταν να εξάγει συμπεράσματα γύρω από θέματα που αφορούν ή απασχολούν τη Νεολαία, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το ερωτηματολόγιο δομήθηκε σε 4 θεματικά μέρη:

Α) Δημογραφικά στοιχεία

Β) Ερωτήσεις κλίμακας σχετικά με στρατηγικές και πολιτικές νεολαίας

Γ) Ερωτήσεις κλίμακας σχετικά με τη συμμετοχή της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την έννοια της ευρωπαϊκής πολιτότητα

Δ) Θεματικές ερωτήσεις

Ακολουθούν ενδεικτικές απαντήσεις/αποτελέσματα σε ερωτήσεις από κάθε θεματικό μέρος.


Μέρος Α-Δημογραφικά στοιχεία

  • Η πλειοψηφία (61,3%) των ερωτηθέντων απάντησαν «Γυναίκα» στην επιλογή φύλου.
  • Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (48,4%) των ερωτηθέντων είναι εκείνη των 19-24, ακολουθούμενη από εκείνη των 25-30 (25,8%).
  • Το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων είναι αρκετά υψηλό, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνουν τα άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές (45,2%).
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκε από άτομα που δήλωσαν ως τόπο διαμονής τους μεγάλες αστικές περιοχές.

Μέρος Β- Ερωτήσεις κλίμακας σχετικά με στρατηγικές και πολιτικές νεολαίας

  • 42% δήλωσε ότι γνωρίζει καλά για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.
  • Το ¼ δήλωσε πως γνωρίζει πολύ καλά αν υπάρχει Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Νεολαία.
  • Πάνω από τα μισά άτομα δήλωσαν ότι έχουν καλή γνώση σχετικά με την ύπαρξη εθνικού φορέα που ασχολείται με θέματα νεολαίας.
  • Σχεδόν 1 στα 3 άτομα δήλωσε πως γνωρίζει ελάχιστα σχετικά με την ύπαρξη εθνικής, ευρωπαϊκής ή διεθνούς νομοθεσίας ή κειμένων που να καταγράφου, προάγουν ή/και προστατεύουν εν μέρει ή συνολικά τα δικαιώματα των νέων.
  • Ποσοστό 45% πιστεύει πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων και υιοθέτησης νομοθεσίας στην Ελλάδα δεν λαμβάνει σημαντικά υπόψη τις ανάγκες, αλλά και τα δικαιώματα των νέων.
  • Αντίθετα, το 51% δηλώνει πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων και υιοθέτησης νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, αλλά και τα δικαιώματα των νέων.

Μέρος Γ- Ερωτήσεις κλίμακας σχετικά με τη συμμετοχή της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την έννοια της ευρωπαϊκής πολιτότητα

  • Μεταξύ των θεματικών που απασχολούν τα άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, στην κορυφή βρίσκονται το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η κοινωνική ένταξη και η προσβασιμότητα, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι προκλήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή.
  • Ποσοστό 41% συμφώνησε με τη δήλωση ότι «τα νεαρά άτομα γνωρίζουν για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ε.Ε. για την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων μέσω δράσεων μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

Μέρος Δ- Θεματικές ερωτήσεις (κλίμακας και αξιολόγησης)

  • Σε ποσοστό 90% ανέρχονται οι απαντήσεις που θεωρούν πως νεαρά άτομα από αστικές και νεαρά άτομα από αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εξέλιξη στον τόπο διαμονής τους.
  • 8 στα 10 άτομα αξιολογούν θεωρούν πως η εκπαίδευση ή/και οι δεξιότητες που έχουν λάβει έως τώρα επιτρέπουν να διακρίνουν και να αξιολογούν με κριτική σκέψη την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται στα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός διαδικτύου.
  • Πάνω από τις μισές απαντήσεις συμφωνούν με τη δήλωση ότι η νεολαία είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  • Με 2,94/5 «βαθμολόγησαν» την Ε.Ε. σχετικά με το πώς αυτή μεριμνά για τη διασφάλιση ομαλής μετάβασης από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, ακολουθούμενη σε βαθμολογία από την πρόσβαση στη διάθεση πόρων και ευκαιριών (2,71/5) και την άρση ανισοτήτων (2,71/5).
  • 1 στα 3 άτομα δήλωσε πως αισθάνεται πολλές φορές να καταπιέζεται τόσο στο κοινωνικό (οικογενειακό, φιλικό), όσο και στο σχολικό/ακαδημαϊκό ή/και επαγγελματικό μου περιβάλλον λόγω της έμφυλης ταυτότητάς ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού τ@.
  • Η πλειοψηφία των απαντήσεων φέρει την επιλογή «Εκπαίδευση/Απόκτηση Δεξιοτήτων» στην κορυφή των πεδίων στις οποίες ευάλωτες ή περιθωριοποιημένες ομάδες νέων (π.χ. νεαρά άτομα μεταναστευτικού/προσφυγικού υπόβαθρου, άτομα με αναπηρία, Ρομά, ΛΟΑΔΜΙ+, αλλόθρησκα, κ.α.) υφίστανται δυσκολίες ένταξης και αποκλεισμούς, ακολουθούμενο από την επιλογή «Πρόσβαση σε πληροφορίες» και «Πρόσβαση στην αγορά εργασίας».
  • Σχεδόν 1 στα 2 άτομα θεωρεί ότι τα νεαρά άτομα με αναπηρία δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, την υγεία και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής.
  • Σε ποσοστό 68% διαφωνούν ή διαφωνούν απόλυτα με τη δήλωση ότι «νεαρά άτομα Ρομά έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, την υγεία, και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής».
  • Πάνω από το 51% αξιολογεί ως μη αποτελεσματικές και επαρκείς ως προς την ενημέρωση που παρέχουν τις καμπάνιες ενημερώσης που απευθύνονται στη νεολαία και αφορούν στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. εκφοβισμός, ναρκωτικά, έμφυλη βία, παρενόχληση, περιθωριοποίηση, κ.α)

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη σελίδα του Έργου EUSYP www.eusyp.eu καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Έργου.

Το Έργο EUSYP υλοποιείται από τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης (UNESCO YCT) με την υποστήριξη από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δράση Jean Monnet.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο email μας info@unescoyouth.gr  ή contact@eusyp.eu .