The EUSYP Working Paper Series presents research findings on topics related to the EU and Member States Youth Policies.

Working Paper #1
Σταύρος Πιπερίδης / Stavros Piperidis
Ο Σταύρος Πιπερίδης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνών Σχέσεων στο Johns Hopkins University School of Advanced International Studies. Ολοκλήρωσε το προπτυχιακό του στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στο NATO Rapid Deployable Corps Greece, στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου, στον Όμιλο ΟΥΝΕΣΚΟ Νέων Θεσσαλονίκης και στο Vouliwatch. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης το 2020.

Working Paper #2
Θωμάς Καραμανλής / Thomas Karamanlis
Ο Θωμάς Καραμανλής είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια (IB) και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο τμήμα Πολικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Έχοντας κινητοποιηθεί από πολύ νωρίς σε σχέση με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ως μαθητής ίδρυσε σχολική λέσχη με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της λεγόμενης «προγραμματισμένης αχρήστευσης» (planned obsolescence) και των τεσσάρων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SGDs), που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το 2019 κλήθηκε από την UNESCO Youth Thessaloniki να παρουσιάσει την ατζέντα «Youth 2030» και τους SGDs, στο πλαίσιο του προγράμματος DEAR της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2021 συμμετείχε στο Pre-COP26, Youth4Climate ως ένας από τους δυο εκπροσώπους της Ελλάδας, ένα συνέδριο που προηγείται κάθε χρόνο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP). Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε στην ομάδα Youth Driving Ambition με την οποία εργάστηκε για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων, με στόχο τη συμβολή στην αύξηση της δραστηριοποίησης για το κλίμα και την υλοποίηση δράσεων για να επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι πολιτικές που προτάθηκαν υιοθετηθήκαν από τους αρχηγούς κρατών στο COP26 και στο Σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα. Τον Ιούνιο του 2023 συμμετείχε στην ευρωπαϊκή διάσκεψη νέων που διεξήχθη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ένα από τα κεντρικά θέματα ήταν η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω των συζητήσεων που διεξάχθηκαν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορούν να αξιοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες των νέων για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή αλλά να οικοδομήσουν και μια πιο πράσινη Ευρώπη. Ο Θωμάς συνεχίζει να εργάζεται για την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών αλλά και για την συμμετοχή των νέων στην λήψη και δημιουργία πολιτικών σχετικά με το κλίμα.

Working Paper #3
Παύλος Καραγιαννοδήμας / Pavlos Karagiannodimas
Ο Παύλος Καραγιαννοδήμας είναι δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δόκιμος ερευνητής και παρουσιαστής podcast στο Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του UoP MUN Society. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, την εκπροσώπηση των νέων και τον αυτισμό, κυρίως μέσω του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Working Paper #4
Ιωακείμ Δελημήτρου / Ioakeim Delimitrou
Ο Ιωακείμ Δελημήτρου είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ενεργά με ζητήματα νεολαίας και ευρύτερα με την Κοινωνία των Πολιτών. Συμμετέχει ως μέλος στον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ στο Τοπικό Παράτημα Θεσσαλονίκης των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος, αλλά και ως Γενικός Γραμματέας στο ΔΣ του εθνικού δικτύου. Από το 2018 συμμετέχει, ως μαθητής αλλά και ως φοιτητής σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών (ThessISMUN και RhodesMRC). Τέλος, έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης, καθώς και Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης.

Working Paper #5

Ελίζα Περβανίδη / Eliza Pervanidi
Η Ελίζα Περβανίδη είναι απόφοιτη της Νομικής του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασκούμενη Δικηγόρος. Χάρη στο μεγάλο
της ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Πολιτική και
Στρατηγική έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων-προσομοιώσεων
διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί Ιδρυτικό και
Επίτιμο Μέλος του σωματείου United Nations Society-AUTh, όπου
υπηρέτησε ως Project Manager κατά το έτος ίδρυσης, Πρώτη Πρόεδρος και
Model UN Director μετέπειτα. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα
που αφορούν την Κοινωνία των Πολιτών και ιδιαίτερα τη νεολαία, τις
γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Working Paper #6

Κέφαλος Θωμάς / Kefalos ThomasTitle
Ο Θωμάς Κέφαλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 2001 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Παράλληλα, αποτελεί υπεύθυνος advocacy στο Thessaloniki Pride καθώς και υπεύθυνος του οργανισμού στο εθνικό δίκτυο καταγραφής θυμάτων ρατσιστικής βίας, Έλληνας εκπρόσωπος στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών με στόχο την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής και Έλληνας ambassador στο European Student Think Tank.

Working Paper #1 | 2024

Marios Pachidis
Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Μάριος Παχίδης είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι μέλος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως αυτών που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενημέρωση των νέων, όπως είναι το InfinityGreece (από το 2023) και ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη περίπτωση κατέχει τον εθελοντικό ρόλο του αρθρογράφου, συγγραφέα δελτίων τύπου, συνεντευξιαστή αλλά και συντονιστή των ομάδων αρθρογραφίας, ενώ στην δεύτερη περίπτωση απασχολείται ως Βοηθός Συντονιστή. Αρθρογραφούσε επίσης στο ειδησεογραφικό σάιτ νέων Pnyka Press και στο σάιτ ενημέρωσης για τα διεθνή ζητήματα IR101. Έχει συμμετάσχει, τέλος, σε προσομοιώσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, που εστιάζουν στην διεθνή ασφάλεια, τη διπλωματία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (THESSISMUN, RHODESMRC και ARCMUN).

CV
Marios Pachidis is a fourth-year student of the Department of International and European Studies of the University of Macedonia. He is a member of civil society organizations, especially those related to skills development and information to the youth, such as InfinityGreece and UNESCO Youth Club of Thessaloniki. In the first case he holds the role of columnist, press release writer, interviewer, and team leader of the blog team, while in the second case he works as an Assistant Project Manager. He was also a columnist for the opinion and news website Pnyka Press and the international affairs website IR101. Finally, he has participated in models (simulations) of international and regional organizations that focuse on topics such as international security, diplomacy, and human rights (THESSISMUN, RHODESMRC and ARCMUN).

Working Paper #2 | 2024

Botsa Eleni
Σύντομο βιογραφικό
Η Ελένη Μπότσα είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω σε θέματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, τέτοια όπως τον κύκλο σεμιναρίων του προγράμματος “Enchancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity” του Jean Monnet και της UNESCO με θέματα που αφορούν στη διαπολιτισμική ποικιλομορφία, ενώ επίσης έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα εικονικής δίκης, η οποία διοργανώθηκε από την Μονάδα Έρευνας “Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία με θέμα τη προστασία προσωπικών δεδομένων.

CV
Eleni Botsa is a fourth-year student of the Department of International and European Studies at the University of Macedonia. What defines her is a keen interest in human rights advocacy. For this reason, she has attended a plethora of seminars, such as the series of seminars within the “Enhancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity” program by Jean Monnet and UNESCO, focusing on intercultural diversity. Additionally, she has participated in a virtual trial program organized by the Research Unit “European Policies and Democracy,” addressing personal data protection issues.